In juli 2007 lanceerde Marino Keulen, Vlaams minister van Wonen, een oproep voor projecten die informeren en sensibiliseren rond het concept 'levenslang wonen'. Het project van Enter vzw werd als één van de 13 Vlaamse projecten weerhouden. Het project liep van 1 november 2007 tot en met 31 oktober 2008.
Het hart van het project is de heruitgave van de ontwerpgids ‘levenslang wonen’, die in 1999 door het PWO werd uitgegeven. De criteria in deze gids zijn verouderd en de accenten zijn de afgelopen jaren verschoven van ‘ouderen’ naar het ruime publiek (de jonge(re) bouwer). Een heruitgave drong zich bijgevolg op.
De ontwerpgids is uitgebouwd als een interactieve website (http://www.meegroeiwonen.info/). Een drukversie (boekvorm) van de ontwerpgids is in uitwerking en zal in de loop van 2009 uitgegeven worden.
Ook werd een informatiefolder voor alle bouwers uitgegeven en een meer uitgebreide brochure i.s.m. NAV (Nationaal Architectenverbond).
Een ander onderdeel van het project omhelst het ontwerpen van een semi-demontabele publieksstand ‘meegroeiwonen', die deel zal uitmaken van de permanente tentoonstelling in het Centrum Duurzaam Bouwen (CeDuBo) en eventueel verplaatst kan worden naar beurzen en andere evenementen.
Een laatste poot van het project behelst een grote sensibiliseringscampagne met betrekking tot levenslang wonen. Hiervoor zal een vorming volgens het principe ‘train the trainer' worden georganiseerd. Via een dynamische netwerkstructuur zal de kennis en know-how over meegroeiwonen via de deelnemers aan een ruimer publiek worden bekend gemaakt en de principes ervan via een degelijk uitgetest werkinstrument worden toegepast.
Elke provincie heeft een informatiemoment georganiseerd met de voorstelling van de ontwerpgids, de website en de publieksbrochure, zodat de basisprincipes van meegroeiwonen een zo ruim mogelijke verspreiding zullen kennen.
Met Agoria (Sector Bouwproducten) is een ontmoetingsforum uitgebouwd over de manier waarop de ontwerpgids en de ideeën op vlak van toegankelijkheid kunnen geïntroduceerd en structureel aangewend worden in de industrie (bouwsector) in Vlaanderen.
Tenslotte werkte Enter inhoudelijk mee aan de studiedag van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, o.a. door de vernieuwde ontwerpgids voor te stellen, met mogelijke vertaling naar sociale woningbouw.
> Voor meer achtergrond van het project klik hier.
> Voor meer info over de projectpartners klik hier.