De wooneenheid is de basis van waaruit je je dagelijkse leven organiseert, je sociale relaties onderhoudt en relaties met de omgeving uitbouwt. Het is enerzijds de ruimte waarin we ons terugtrekken tijdens privémomenten en die we anderzijds openstellen voor familie, vrienden en bezoekers.
Meegroeiwonen op niveau van de wooneenheid houdt de realisatie in van individuele woongebouwen en wooneenheden waarbij principes van aanpasbaar, flexibel bouwen worden geïntegreerd vanaf de conceptfase. Het is een proces dat toelaat veranderende situaties en wensen voortdurend te integreren zodat de woonsituatie altijd geoptimaliseerd kan worden.
In deze ontwerpgids ligt de nadruk op het woningniveau. Meegroeiwonen betekent op dit niveau dat ook de bouwheer zich bewust is van de voordelen van een flexibele woning en meegroeipotentieel meeneemt in zijn programma van eisen. De architect staat in voor de vertaling naar een flexibel en aanpasbaar ontwerp
In de ontwerpfase wordt zo bewust stilgestaan hoe men zijn woning en zichzelf in zijn omgeving ziet evolueren (vandaag en in de toekomst) en hoe de woning zo comfortabel, gebruiksvriendelijk en veilig mogelijk gemaakt kan worden. Vanaf de start van het proces worden bijgevolg structurele maatregelen getroffen om grote aanpassingen en de daarbij horende financiële kosten als gevolg van veranderende noden en wensen in een later stadium te beperken.
We onderscheiden 2 types woningen:
Private woningen:
de eigenaar / bewoner is verantwoordelijk voor alles wat gebeurt op het perceel en in de woning
Meergezinswoningen:
hierbij onderscheiden we zowel de gemeenschappelijke ruimten als de private ruimten. In de private ruimten primeert opnieuw de verantwoordelijkheid van de bewoner, terwijl we ervan uit gaan dat alle gemene delen integraal toegankelijk zijn.
In beide gevallen is het wenselijk dat de wooneenheid aan een aantal minimumeisen voldoet op het vlak van leefbaarheid, comfort en veiligheid.